Belépés:

Új diagnosztikai lehetőségek a Smith-Lemli-Opitz szindrómában.

A Smith-Lemli-Opitz (SLO) szindróma egy autoszomális recesszíven öröklődő, mentális retardációval járó többszörös fejlődési rendellenesség, melyet a koleszterin bioszintézis utolsó lépését katalizáló enzim defektusa okoz. A szérum 7-dehidrokelszterin (7-DHC) magas, a koleszterin alacsony. A vizsgálat célja: az SLO diagnosztikája és  terápiájának követése.

Módszer: normál szérumhoz 7-DHC-t adtunk majd c-hexán-i-propanol extrakcióval ellenőriztük a linearitást és a szenzitivitást. A beteg és a kalibráló szérum extraktum abszorbanciáját UV-ben (285 nm) mértük. A grazi LKH az első 10 analízist gázkromatográfiával (GC-MS) is elvégezte.

Betegek: a DEOEC Gyermekklinika Genetikai szakrendelésén gondozott betegek ill. családtagjaik, akiknél a SLO szindróma felmerült. Az első évben egy 8 éves fiú bizonyult pozitívnak, akinél koleszterin pótlás és a 7-DHC csökkentésére simvastatin terápia indult. 1 éve követjük a terápia hatását.

Eredmények: UV spektroszkópiás módszerünk 5-10 ug/ml felett  mutatja ki a 7-DHC-t, lineáris a 10-400 ug/ml között, amely átfedi az SLO tartományát (5-236 ug/ml, Honda). UV-módszerrel ugyanazok a minták bizonyultak pozitívnak, ill. negatívnak, mint a GC-MS-sel, de a hordozók szűrésére csak az érzékenyebb GC-MS módszer ajánlott (ref. tart:< 0,2 ug/ml). UV spektroszkópiával kimutattuk, hogy 1 éves terápia után 102-ről 85 ug/ml-re csökkent a 7-DHC, 2.77-ről 3.38 mmol/l-ra nőtt a koleszetrin ill. szintén nőtt a betegségre jellemző koleszterin/7-DHC. Ezen időszak alatt  a beteg étvágya javult, testsúlya emelkedett, érdeklődőbbé vált.

Következtetés: Az UV spektroszkópiás módszerrel megerősíthető vagy kizárható a fenotípusos jegyek alapján felmerülő SLO diagnózisa. A fenotípus szerint korábban magasabbra becsült prevalencia ma a biokémiai ill. génmutációs vizsgálatok alapján kb. 1 : 50-60 ezer.

Az eddig ismert kb.100 féle génmutáció miatt a szűrésre a 7-DHC  analízis hatékonyabb lehet. Bár az SLO tünetei terápiásan csak mérsékelhetőek, a pontos diagnózis elősegíti a célzott prenatális diagnosztikát.

Forrás: A Magyar Gyermekgyógyász Társaság 2004. évi kongresszusán tartott előadás anyagának kivonata.

Szerzők: V. Oláh A.*, W. Erwa**, P. Szabó G, Balogh E, Oláh É. *DE OEC KBMPI, Gyermekklinika, ** LKH, Univ.-Kinderklinik, Graz

 

Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk