Belépés:

Smith-Lemli-Opitz szindróma diagnózisa.

SLOS, SLO, RSH szindróma

BNO:270400

Gén lokusz:11q12-q13

Smith-Lemli-Opitz szindróma (SLOS) veleszületett multiplex fejlődési rendellenesség, melynek oka a magzati életben kialakult súlyos anyagcsere-betegség: a szterol delta-7 reduktáz enzimet kódoló gén mutatiója, melynek következtében a 3-béta hydoxyszterol-delta-7 reduktáze  enzim különböző mérvű hiánya lép fel és így a szterol szintézis utolsó lépcsője: a 7 dehydrokoleszterolból (7DHC) koleszterollá történő átalakulás elmarad.

Fentiek következtében a plazma koleszterol szint alacsony, míg a 7 dehyrokolesterol szint magas lesz. Ez utóbbi kifejezetten toxikus vegyület, mely felelős a létrejött fejlődési rendellenességekért.

A normális koleszterol pedig már az első magzati naptól kezdődően fontos szerepet játszik a sejtmembránokon, prekurzora a szteroid hormonoknak, az epesavaknak és a myelin fő alkotó része. Így hiánya már az első magzati naptól kezdve kritikus szerepet kap az agy, az arc, a szív, a végtagok, genitáliák, húgyuti szervek  kialakulásánál.

A szindróma első leírása  1964-ben történt Smith, Lemli és Opitz által, akik akkor 3 beteget ismertettek. Az etiológiát 1993-ban Irons és munkatársai ismertették, akik felfedezték az alacsony koleszterol - és magas 7 dehydrokoleszterol szintet, aminek alapján igazolódott, hogy a szindróma klasszikus anyagcserebetegség, melynek ma már a genetikáját is ismerjük.

Az öröklés menete autoszóm recesszív.

Incidentia:

A betegség incidentiája: 1:20 000, 1:60 000 az USA-ban a fehérek között, magyarországi gyakorisága nem ismert. Az aktuális prevalentia azonban ettől különbözhet a fötális veszteségek és halvaszülések miatt.

Mortalitás:

Spontán abortusz és halvaszülés nem ritka az SLO-ban szenvedő fötuszoknál illetve magzatoknál. A betegséget azonban gyakran ezen esetekben nem ismerik fel. Az elhalálozás a súlyos betegeknél az első élethéten létrejön, melynek oka: pneumonia, halálos kongenitális szívhibák, vagy májkárosodás lehet.

Morbiditás:

A megjelenés igen széles spektrumot mutat a klinikai súlyosságot illetően, a diagnózis felállításához ezért elengedhetetlen a biokémiai   teszt. (koleszterol és 7 dehydrokoleszterol szint meghatározása).

Tünetek:

Dysmorph arc, széles és magas homlok, bilateralis ptosis, epicantus, széles orrnyereg, rövid orr felfelé néző orrcsúccsal, micrognathia, alacsonyan ülő kis fülek, középen hasadt szájpad, microcephalia.

Növekedésbeli elmaradás, táplálási nehezítettség, hányások, májelégtelenség, súlyos cholestasis, gastrointestinalis rendellenességek (gyakran pylorus stenosis).

A betegek 80%.-nál jelentkezik a betegségre igen jellemző (talán a legkarakterisztikusabb) láb fejlődési rendellenesség: a II-III ujj bőrös Y-syndactyliája, az I-II lábujj között kialakuló nagy rés, melyet  „villa-lábujjnak" is nevezünk.

Gyakoriak: a rövid hüvelykujjak, a kézen, lábon kialakuló poly-, illetve oligdactylia, hypoplasias tenyér és görbe lábszárak is.

Látászavarok főleg a kialakuló cataracta és n. optikus károsodása miatt. Nagyothallás, bőr fényérzékenysége ritkábban jelentkezik.

A genitáliák malformatioja: fiúknál micropenis, hypospadiasis, retentio testis formájában jelentkezhet. Lányoknál átmeneti nemiszervek miatt igen gyakran nehéz a nem meghatározása, de előfordulhat a normalis női nemiszervek mellett a hasüregben megtalálható herék, mellékherék és ondóvezeték megjelenése is 46XY  chromoszómával.

Húgyuti malformációk, polycystas vesék egyaránt jelentkezhetnek.

A központi idegrendszer  károsodása miatt a súlyos mentalis retardatiotól az enyhe értelmi fogyatékosságig sokféle formában  megnyilvánulhat a betegség. Gyakori a generalizált hypotonia. A beszédkészség gyakran igen szegényes, a felfogási képesség azonban   meglepően jó lehet. Viselkedési zavarok, hyperaktivitás, hangulatváltozások, erőszakos kitörések, öncsonkítás, autizmus szintén előfordulhatnak.

Kongesztív szívhibák már az első hetekben halálhoz vezethetnek.

Az epesavak hiánya a zsírban oldódó vitaminok hiányához vezethet.

Diagnosztika:

Ma már mód van a prenatális dignosztikára a 13.-ik gesztátios héttől kezdődően, melyet hazánkban a Debreceni Egyetem Nőgyógyászati és Gyermekklinikáján közösen végeznek. A diagnózis alapja a magzatvízben is és a plazmában is kimutatható alacsony kolesterol és magas 7-DHC szint meghatározása, de ma már az in utero genetikai vizsgálatot is elvégzik. A családban jelentkező betegség esetén 25% a valószínűsége a betegség ismétlődésének.

Vannak próbálkozások az anyai konjugálatlan ösztriol szint meghatározásra is, mivel az anyai ösztogen hormonok koleszterol derivatumok és  az SLOS fötusban ez károsodik,  az anyai szint alacsony lesz.

A betegség klinikai gyanuja esetén az újszülöttnél, illetve a csecsemőnél a következő vizsgálatokat kell elvégezni:

Koleszterol   szint és 7 DHC szint meghatározása plazmából

A betegeknél a koleszterol szint alacsony, a 7 DHC szint magas (utóbbi normál esetben nem kimutatható).

Ezt követően végezhető el a mutatio analízis a Debreceni Gyermekklinikán.

Terápia:

Cél: a plazma koleszterol szint normalizálása, ezért diétás koleszterol bevitelre van szükség. Az átlagos adag: 40-50mg/kg/nap. Az adag a fejlődés gyorsulásával növelhető. Később nem csak tisztított formában, hanem természetes formában (tojás, tejföl, tejszín stb.) is bevihető. A megfelelő koleszterol szint csökkentheti az infekciók számát, javítja a bél motilitását, a pubertás megjelenését.

Újszülötteknél javasolt MCT tápszerek bevezetése a cholestasis csökkentésére, illetve a könnyebb emészthetőség kedvéért.

Javasolt a zsírban oldódó vitaminok (A, D, K, E vitamin) magasabb dózisban történő bevitele is.

Simvastatin terápia: 0,5mg/kg/nap 6 hétig, majd 1mg/kg/nap.

A  Simvastatin terápia lényege: csökkenti a 7DHC - és növelni a koleszterol szintet, melyre a gyógyszer ezen betegeknél képes.

Az epesavak hiánya miatt szükséges ursodeocholsav bevitele is 20mg/kg/nap dózisban 2 részre elosztva.

Szerző:
Dr. Balogh Lídia egyetemi docens Ph.D,
Semmelweis Egyetem I. sz. Gyermekklinika, Budapest
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk