Belépés:

Újszülöttek és csecsemők mozgáskorrekciója - Dévény módszer

A DSGM (Dévény Speciális manuális technika - Gimnasztika Módszer) terápiát Dévény Anna gyógytornász, művészi torna szakedző dolgozta ki a '70-es évektől. Kettős végzettségének köszönhetően újfajta nézőpontból közelítette meg a csecsemő-, gyermek- és felnőttkori mozgássérüléseket. Ebből alakult ki a DSGM terápia.

A módszer ajánlott már egynapos életkortól: egy speciális manuális technika, kézzel végzett eljárás, amelynek idegrendszert stimuláló hatása van. Képes az izom-, ín- és kötőszövetrendszer természetes szöveti állapotát helyreállítani és a kóros testhelyzeteket normalizálni.

A DSGM az inakat az izom-ínapparátuson belül önálló rendszernek, az idegrendszer perifériás részének tekinti, miután bennük találhatók az idegrendszer végkészülékei. Az ezeken felvett ingerek a gerincvelőn keresztül az agy különböző szintjeire jutnak el. Az így elért direkt ingerlés beindítja az agy, az pedig „visszacsatolás révén" az izmok működését. A speciális manuális technikával tehát direkt módon kifejtett idegrendszeri stimulációt érhetünk el. Az idő azonban ellenünk dolgozik. A korai kezelés azért olyan fontos, mert Edelmann szerint 5 hónapos korig van az agynak olyan tartalékállománya, amelyet a speciális manuális kezelés direkt ingerhatása mozgósítani képes. E kor elérése után ez a tartalékállomány élettanilag leépül, ha nincs igénybe véve. Javítani ezután is, minden életkorban lehet, azonban a gyermeknek gyógyulásra akkor van a legnagyobb esélye, ha számára ebben a korai stádiumban (akár már az inkubátorban is), elkezdődik a terápia.

A DSGM terápia alkalmazásának azonban nem csak az idegrendszeri direkt stimuláció a célja, hanem a kontraktúraoldás és az ezekből adódó kóros izomhelyzet normalizálása is. Ugyanis az izmokat „beleértve az inas eredés-tapadást is" vékony hártya (fascia) veszi körül, amely kötőszövetes hüvely a kontraktúra fő „felelőse", mivel sérülés, vagy inaktivitás esetén azonnal „összeugrik" és mechanikai akadályt képezve kisebb felületre kényszeríti az izomrostokat, mint azok működni képesek. A Dévény speciális manuális terápia egyik sajátos fogásával föllazíthatók mind a fascia, mind az izomrostok közötti kontraktilis elemek, ezáltal normalizálhatóvá válnak a kontraktúrák, valamint az ezek miatt fennálló kóros tartások is. Mivel azonban az izmok elhelyezkedése határozza meg az általuk létrejövő mozgás irányát, ezáltal így elérhetővé válik az izom működőképességének helyreállítása is.

Az SLO szindrómás betegek állapota nagyon széles skálán mozog, melynek hatására az egyes gyerekeknél más-más tünet együttesek jelennek meg. Szinte minden esetben találkozunk az idegrendszert érintő problémával (pl.: hypotonia, hiányzó vagy enyhe szopó és/vagy nyelési reflex, agyi fejlődési rendellenesség, corpus callosum hiány, agykéregsorvadás, stb.). Ezeknél a betegeknél fontos gyógyítási metódus lehet a Dévény-terápia idegrendszert direkt-stimuláló módszere. Másik gyakori tünet a test szerte fellelhető tartási probléma (pl.: rendszeresen hátra és oldalra tartott fej, dongaláb stb.). Ezeknél az eseteknél pedig a mechanikai akadályok célirányos, lokális elhárítása, - ezáltal az izmok megfelelő mozgásának visszaállítása - miatt lehet ez a célravezető kezelési módszer.

Mindezek alapján tehát elmondható, hogy ezek miatt nagyon fontos az SLO szindrómás gyermekeknél is a minél korábban megkezdett DSGM terápia.

Szerző: Láng-Miticzkyné Varga Tünde - Gyógytornász, DSGM szakgyógytornász

Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk