Belépés:

A gyermekvállalás kockázata.

Az elsõ SLO szindrómában szenvedõ beteg gyermek megszületése miatt a szülõnek nem kell saját magukat okolniuk. Egészséges szülõknek, problémamentes terhességet követõen is születhet SLO szindrómában szenvedõ beteg gyermeke.

A második gyermek vállalásakor azonban elõvigyázatosan kell eljárni. Mindazon családoknak, akiknek SLO szindrómában szenvedõ beteg gyermekük van, tudatában kell lenniük, hogy újabb gyermek vállalása esetén 1:4-hez az esélye annak, hogy ismét beteg gyermekük születik. Emiatt nagyon fontos hogy elmenjenek és vállalják a magzati diagnózist. Az ultrahangos vizsgálatok legyenek azok akár 3D-s vagy 4D-s vizsgálatok nem képesek egyértelmûen kimutatni az SLO szindrómát. Ultrahanggal esetleg a vastagabb nyaki redõt, súlyos végtag hiányosságokat, vagy belsõ szervi rendellenességet (szívritmus zavart vagy vesesüllyedést) lehet kimutatni, de bizonyosságot szerezni csak biokémiai és genetikai vizsgálatokkal lehetséges.

Szerencsére erre már hazánkban is van lehetõség. A terhesség 11. hete körüli vizsgálatot a DE OEC Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikával egyeztetve a DE OEC KBMPI végzi. Érdemes a vizsgálatra minél hamarabb jelentkezni és azt elvégeztetni. Amennyiben bebizonyosodik a gyanú és SLO szindrómás gyermek várható a szülõk dönthetnek, hogy megtartják vagy elvetetik a magzatot.

Az anya koleszterin szedésének hatásossága a terhesség alatt nem bizonyított.

Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk