Belépés:

A mindennapok kihívásai - reflux és emésztési gondok.

Sajnos a reflux szinte „kéz a kézben" jár együtt az SLO szindrómával, ráadásul a szülőknek gyakran a reflux súlyosabb fokú változatával kell szembesülnie. Ez konkrétan naponta többszöri - akár erőteljes, sugárszerű hányást - is jelenthet. Megfigyelték, hogy a reflux nem feltétlenül jelentkezik véletlenszerűen. Van, hogy a hányást bizonyos olyan alap testi funkciók váltják ki, mint a büfögés, a szellentés, a tüsszentés vagy a hasmenés. Ráadásul tovább romolhat megfázás, vagy egyéb megbetegedések esetén. Különösen igaz ez, az egy év alatti gyermekek esetében. Komoly gond ez, hiszen ebben a kicsi korban amúgy is fokozottan nehéz táplálni az SLO betegeket.
Ha a beteg gyermeknél állandósulni látszik a reflux, akkor érdemes ellenőrizni, hogy nem pylorus stenosis (gyomorszáj szűkület) áll-e a háttérben. Ilyenkor a műtéti beavatkozás segíthet, melynek során megnyitják a gyomorszájat.
Ha nem kimondottan ez okozza a gyakori hányást, és a reflux már olyan mértékű, hogy a gyermek nem képes hízni, akkor rendszerint az következik, hogy - szintén egy műtéti beavatkozás során - a gyomor felső részét a nyelőcső körül összevarrják.
A legtöbb esetben azonban, a hányást nem anatómiai eltérés okozza, hanem a renyhe bélmozgás miatti lassúbb ürítés, az általánosan gyenge izomtónus miatti kevesebb mozgás illetve a különböző allergiás reakciók. Ilyen esetekben, csak a korral erősödő izommozgás és a gondosan összeállított és kikísérletezett étrend segít. Enyhébb esetekben meg lehet próbálkozni babzsákkal vagy a fej és a vállak párnával történő megemelésével is alvás közben. Nagyon gyakran azonban csak a gyógyszeres kezelés képes a reflux kordában tartására.

Sok SLO beteg gyermek bélrendszere rendszerint nagyon gázos. Ilyenkor a fájdalmas feszültséget enyhítheti egy óvatos gyomormasszás, ami jótékonyan hat a refluxra is.

M20 vaaladeek lesziivooo.jpgA gyakori reflux és szájpad hasadék miatt, fokozottan kell ügyelni a gyermek száj- és orrüregének tisztántartására. Ennek elmaradása ugyanis, nagyon könnyen fülgyulladáshoz, hosszabb távon pedig halláskárosodáshoz vezethet. A váladék leszívására jól megfelel a képen látható, vagy ehhez hasonló nagy teljesítményű leszívó készülék. Autózáshoz érdemes 12V egyenáram - 220V váltóáram átalakító adaptert beszerezni hozzá, így akár a szivargyújtóról is üzemeltethetővé válik a berendezés.

Forrás: részben www.smithlemliopitz.org

Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk